Gezinscoaches

Een gezinscoachingstraject houdt in dat een gezin samen met een gezinscoach en betrokken partners samenwerkt. Samen wordt er bekeken naar de vragen, wensen en krachten van het gezin. Het gezin geeft zelf aan welke doelen ze willen behalen. De doelen worden verzameld in een gezinsplan. Het gezin heeft zoveel mogelijk regie op het plan en probeert stap per stap de doelen te bereiken met ondersteuning van de gezinscoach en de betrokken partners.

Gezinscoaching situeert zich binnen de jeugdhulpverlening. Een gezinscoach werkt met gezinnen en kinderen tot 25 jaar die verandering wensen of uitdagingen willen aangaan. De wensen en uitdagingen worden verwerkt tot doelen in het gezinsplan.

Op maat werken staat centraal omdat elk gezin anders is.

Hiermee wordt er bedoeld dat er:

  • Binnen de leefwereld van het gezin wordt gewerkt
  • Rekening wordt gehouden met de krachten van het gezin
  • Resultaat-en oplossingsgericht wordt gedacht
  • Personen die belangrijk zijn voor het gezin betrokkenen worden
  • Samen wordt gewerkt met andere professionals

Samenwerken


Samenwerking vinden we heel belangrijk. Het gezin en alle betrokken vormen één team.

De gezinscoach is bovenal een generalist, geen specialist. Het traject hangt af van gezin tot gezin. Er is ruimte om elke wens, vraag en uitdaging te exploreren.

Het gezin kan zich ook aanmelden bij een andere dienst. Hier mag het gezin het plan meenemen zodat de andere dienst hier ook gebruik van kan maken. Dit maakt dat de dienst snel zicht krijgt op waar het gezin naartoe wil en welke stappen reeds ondernomen zijn. Indien het gezin reeds bij aanmelding op een wachtlijst staat, werken het gezin en de gezinscoach tussentijds samen.

Aandachtspunten wanneer een gezin op de wachtlijst staat bij een andere dienst:

  • Hoe kan het gezin zich reeds voorbereiden op een opstart bij deze dienst?
  • Wat kan de gezinscoach in afwachting betekenen voor dit gezin?
  • Is er nog steeds nood aan een opstart binnen deze dienst?

 

 

 

Wij werken ook regelmatig samen met vrijwilligers. Wil je hier graag meer informatie over, neem dan zeker een kijkje bij onze vrijwilligerswerking.

Ben je geïnteresseerd om vrijwilliger te worden, kan je kijken naar de openstaande aanvragen bij vacatures of spontaan solliciteren via onderstaande knop.

Word Vrijwilliger!